Телефон +381 64 / 800 1898
Е-пошта spc.prodavnica@gmail.com
+381 64 / 800 1898 spc.prodavnica@gmail.com
 
Е-продавница
Почетна Е-продавница Културни национализам – Исидора Секулић

Културни национализам – Исидора Секулић

1.250,00 рсд

Културни национализам – Исидора Секулић

  • Издавач : Catena mundi
  • А5 формат,
  • мек повез са клапнама,
  • 231 страна
Шифра производа: 71005 Категорија:

Опис

Културни национализам један је од најважнијих текстова које је Исидора Секулић написала. Због тога је приређивач књиге Маринко М. Вучинић, позајмио и наслов овог књизи која сабира њене сличне радове.

Основна мисао Исидоре Секулић јесте да малом народу, као што је српски, за опстанак није потребна само храброст у рату. Она је неспорно ту, али модерно време захтева и модерни одговор, а то је родољубиви свакодневни рад, нека врста дисциплине у труду за опште добро. Умна Српкиња овај труд видела је на многим пољима. Зато је патриота за њу био и неписмени гуслар, али и пажљиви и стрпљиви грађанин који бди над својим националним и универзалним образовањем.

Текстови сабрани у овој књизи на том су трагу. Они су подељени у три целине. У првој, под насловом „О српству”, сабрани су њени чланци на велике теме националне историје. У њима читалац може сазнати шта је српска списатељка мислила о Косову, о Видовдану, Балкану и Европи и судбини свог национа.

У одељку „Принципи и борба” приређивач Маринко М. Вучинић сместио је текстове о универзалним хуманистичким начелима. Тих начела ауторка се деценијама аскетски придржавала, а у овим антологијским радовима показала је и зашто сматра да су они корисни и лековити за наш народ.

Коначно, у последњем поглављу су осврти Секулићеве на велике теме и људе из историје српске књижевности и културе. На тај начин, пажљив читалац може уочити једну поуздану националну идеологију. Она има свој непосредни део, као у текстовима с почетка књиге, те принципијелни и практични. Једина сврха овог Исидориног преданог рада била је жеља да и њен народ ступи у ред оних чија ће будућност били светла и извесна.

 

Додатне информације

Тежина 250 г
Димензије 15 × 2 × 21 цм