Телефон +381 64 / 800 1898
Е-пошта spc.prodavnica@gmail.com
+381 64 / 800 1898 spc.prodavnica@gmail.com
 
Е-продавница
Почетна Е-продавница Речник православне теологије-Протојереј др Јован Брија

Речник православне теологије-Протојереј др Јован Брија

1.800,00 рсд

РЕЧНИК ПРАВОСЛАВНЕ ТЕОЛОГИЈЕ

Протојереј др ЈОВАН БРИЈА

  • Превео с румунског Епископ источно-амерички Господин Митрофан (Кодић)
  • Источник/Издавачка фондација СПЦ Архиепископије београдско-карловачке
  • Београд-Торонто,2021.
  • 574стр.
Шифра производа: 70983 Категорије: , ,

Опис

РЕЧНИК ПРАВОСЛАВНЕ ТЕОЛОГИЈЕ покушава да објасни најважније појмове православног учења, са циљем да кроз њих реч Божију – која, по речима Светог Василија Кесаријског, великог богослова и епископа, јесте извор хришћанске вере – учини јаснијом и пријемчивијом. Као и икона, символ, обред или покрет, реч је у теологији корак или прелаз између света Божијег и света људског. Стога теологија није само начин познања и контемплације него и начин општења, тумачења и заједништва.Свака одредница у речнику представљена је у три вида: а) садржај или догматски смисао, б) патристичко тумачење дато навођењем текстова Отаца Цркве и црквених писаца, в) библиографска упутства. Иако није исцрпан Речник проучава оне феномене без којих се не може разумети идентитет (специфичност)Православља, и наглашава управо оне нијансе које осветљавају и посведочавају актуелност православне теологије. Те нијансе Православља, у којима је садржана његова непромењива суштина и пуна снага, афирмисане су као практична теолошкамерила.

Речник, наиме, не претендује да буде збир пропозиција или доктрина раних текстова, него пре нуди критеријуме за православну теологију и њену примену уразним доменима: духовним, етичко-друштвеним, пастирским, мисионарским. Речник  је пре свега намењен студентима теологије, као и ученицима богословија, парохијским свештеницима и свима онима које привлачи реч Божија и православно поимање те речи. Он може да буде и референса за теологије других хришћанских конфесија ангажованих у екуменским разговорима на локалном плану.Речник је први корак у подстицању млађих генерација да служе православној теолошкој култури, румунској и васељенској, прошлој и будућој. Његова најважнија сврха је пастирска, катихетска, мисионарска, екуменска. Истовремено, Речник жели да да скроман допринос развоју православне теологије наше епохе.Појава Речника била је охрабрена климом обнављања румунског Православља и процесом срађања теолошког школства и живота Цркве. Богословска школа исписана реч прате сада Цркву у сваком домену: катихетском, канонском, мисионарском и екуменском.

Речник  је незамењив за помесну Цркву која тражи новеоблике отварања, сведочења и служења народу у којем и са којим живи.

Додатне информације

Тежина 400 г
Димензије 15 × 4 × 21 цм