Опис
Имајући доследност за циљ и поштујући вековну традицију, студеничка братија при одабиру сорти грожђа које ће гајити нису имали дилеме – одабирају и саде прокупац и белу тамјанику, старе аутохтоне српске сорте али и црвенео вино племените сорте Cabernet Sauvignon .
Али за вино достојно историје и имена наше највеће светиње, потребно је много више од аутохтоних сорти. Поред савремене технологије неопходно је и одговарајуће знање и умешност, која чини да у капљи вина осетите прохујале векове и чулима доживите историју. Значајну улогу у гајењу студеничких чокота у Жупи и вајању жупских студеничких вина на себе преузима еминентни енолог др Радован Ђорђевић, који постаје технолог Винарије манастира Студенице. Ова симфонија најбољег српског грожђа, савременог знања и технологије са вековном монашком традицијом, јесте залог и гарант квалитета студеничких вина.